fredag 4 juni 2010

Spänningen stiger



14-16 maj och 4-6 juni
Man kan bara konstatera att det inte blir så stora synliga arbetsresultat när tiden för stugbesök är begränsad till en helg då och då. Normalt kommer vi fram till stugan under sena fredagseftermiddagen och åker hemåt igen på söndag eftermiddag. Trots begränsad tid har vi ändå tagit några viktiga kliv framåt.

Ett av kliven har vår elektriker tagit åt oss och mycket har blivit annorlunda. Nu är all el på nedervåningen utbytt och vi har fått värme i vårt betonggolv. Det betyder mycket för känslan av trygghet. Det tidigare elsystemet var gammalt med kablar av varierande ålder och kvalitet och dessutom var det systemet inte alls dimensionerat efter våra dagars behov av el till kylskåp, spis och andra elektriska apparater. Värmen i golvet ger oss också ett helt annat inomhusklimat. Den råa känslan i luften är borta och det är betydligt mera behagligt att gå på betonggolvet.

Köket har också börjat se ordentligt förändrat ut och vi har äntligen fått en känsla av att bygga upp i stället för att riva ner. Två av väggarna har panel av liggande pärlspont. Den ena ska vi behålla som den är, den är snart färdig för att målas efter all skrapning och spackling. Den andra har sämre kvalité och vi bestämde att klä den med 6 mm. gipsskivor, sk. renoveringsgips. Innertaket räknar vi med att bara tvätta rent, spackla där det behövs och måla på ett par lager färg till. Mellanrum och glipor i hörnorna är drevade med lin och strax innan vi åkte hem den sjätte juni kom den första gipsskivan på plats. Det känns skönt att ha synliga bevis på en ny fas i husets historia.


På de vänstra bilden ser du två olika drevningsmaterial. Överst, en äldre drevning med mossa och undertill drevning med lin.

Trädgården har exploderat i färg och form under början av juni så en hel del av tiden användes till att ansa gräsmattor och rabatter.



Ett alldeles nytt projekt har också startats bakom utedasset. Vi har valt att bygga en latrinkompost i stället för att beställa hämtning av avfallet. Kostnaden blir betydligt mindre och det känns miljömässigt riktigare att kunna använda avfallet till gödning.

Varje kommun i landet har skärpt kraven för att ta hand om latrin från alla sommarstugor och vi har fått ett godkännande av Vadstena kommun för vår lösning.

Om du är intresserarad hittar du en ritning här: http://www.gastrikeatervinnare.se/upload/Informationsmaterial/Bygg%20en%20latrinkompost.pdf







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar