torsdag 30 april 2009

Valborg 2009

Valborgsmässoafton firade vi med ett besök i torpet och så deltog vi i traktens valborgsfirande vid Borghamns bygdegård intill Vättern. Vinden mojnade framåt kvällen och det blev en mycket fin kväll full av möten och samtal med traktens invånare över en kopp kaffe i hembygdsgården.



Två nya IKEA-sängar finns nu på plats i sovrummet och det känns jätteskönt att inte längre behöva sova på golvet på en osäker luftmadrass eller på den stenhårda bäddsoffan. En gräsklippare hade vi också med oss så att vi skulle kunna klippa gräset.
Den här gången riktade vi in oss på att snygga till dasset, slänga ut plastmattorma från kök och hall, ansa lite i trädgården och helt enkelt fortsätta att bekanta oss med huset genom att hålla på med hundra småsaker överallt.
En ny, varm och go' frigolitsits har satts in i dasset för besökarens komfort och luckan där tunnan står skruvades fast så nu är det riktigt dragfritt och varm och gott där inne. Näst sovrummet är det fastighetens bästa rum för tillfället.



I närheten ligger Sättra Hässelvad där hembygdsföreningen årligen demonstrerar traditionellt skogsbruk med häst, såg och yxa och uppsågning i den fint renoverade ramsågen. Vi hade tur och dagen inföll under vårt besök så vi fick en intressant och solig dag i ett vackert landskap. Du kan se några bilder från dagen om du klickar här.

Golven i köket och hallen visade sig vara i lika dålig kvalitet som i stora rummet. Stora delar av golvet är helt uppruttet men det finns också bitar som klarat sig bättre. Allt måste dock bytas ut. Sommaren artar sig till en grävandets högtid...



Bilden till vänster visar ett hörn i hallen och dom andra ingången till köket före och efter och luften i rummen blir snabbt allt bättre.

I vardagsrummet har jag grävt upp en liten del för att tydligare se konstruktionen av bjälklaget. I den här delen har man haft problem tidigare och lagt dit ett cementblock som stöd under en lappad regel. Allt är fuktigt. Mellan innerväggen och stenväggen finns ett mellanrum fylld med sågspån för isoleringens skull. Den nedersta panelbrädan måste nog bytas runt om eftersom den är fuktskadad, förmodligen beroende på rabatterna utanför.



Men vi hade i alla fall tur med vädret.



Nyfikenheten tog överhand och vi tog ut den gröna heltäckningsmattan på övervåningen och bröt upp en bit av spånplattan under för att se vad vi hittade och, jodå, ett vackert trägolv som vi förhoppningsvis kan ha som det är. Fast det får räcka med ett inspektionshål för den här gången. Förråden verkar stora, torra och fina på övervåningen och planer för dessa får växa fram så småningom.



Vi avslutar med att se på ett tapeturval. Är det någon Du känner igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar